Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с месо

Питка с месо

Питка с месо
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Питка с месо можем да хапваме и за закуска, и за вечеря"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 150мл
  • яйца - 1 бр.
  • сол - щипка
  • захар - щипка
  • суха мая - 1/2 пак.
  • олио - 30 мл
  • брашно - 350 - 400 г
  • за плънката
  • патешка мас - 1 с.л.
  • праз - 2 бр. (бялата част)
  • кайма - 150 г
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • босилек - 5 - 6 листа
  • още
  • кашкавал
  • кисели краставички - 2 - 3 бр.
  • маслини - 5 - 6 бр. (черни без костилка)
  • краве масло - 2 с.л. (меко)
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От посочените продукти замесете меко тесто. Оставете го за половин час на топло да втаса. През това време направете плънката.

Нарежете праза на дребно. Разтопете маста в тиган. Добавете праза и запържете до омекване.

Сложете каймата и изчакайте хубаво да се запържи.

Добавете доматеното пюре и подправките. Изчакайте няколко минути и изключете. Изчакайте да се охлади.

Разточете тестото на тънко. Намажете го с мекото краве масло. Разпределете плънката по цялата част. Поръсете с кашкавала, киселите краставички и маслините.

Завийте на руло. Нарежете на пънчета, от които ще оформим нашата вкусна питка.

Поставете ги в тавичка, застлана с хартия за печене, на разстояние.

Оставете на втаса още веднъж на топло за половин час.

Намажете с жълтъка, олиото и прясното мляко. Печете питката с месо в загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Извадете, оставете леко да се охлади и разчупете на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
много красива и вкусна идея :))
22.02.2020 08:20