Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Икономичен и постен тутманик

Икономичен и постен тутманик

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Икономичен и постен тутманик
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Разкошен тутманик, подходящ за закуска дори по време на пости"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + 4 с.л. и за поръсване на плота
  • мая - 25 г прясна
  • вода - 250 мл
  • олио - около 80 мл + за намазване
  • кисело мляко - 4 с.л. cоево
  • тофу - 150 г
  • сол - eдра люспеста за поръсване
  • морска сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко водичката и в нея разтворете захарта, маята и 4 с.л. брашно. Така приготвената рядка кашичка покрийте с кърпа и оставете за 7-8 минути на топло.

Към шупналата мая пресейте директно брашното, сложете соевото мляко, морската ситна сол и 40 мл от олиото.

Замесете гладко тесто, като си ръсвате още брашно и още от мазнината, докато спре да ви лепне по пръстите и по плота.

Разделете тестото на 5 части и всяка оформяйте на топка, намазвайте обилно с олио и с пръсти разтегляйте на кора (може и да разточвате). Поръсвайте с едра сол и ситни парченца тофу и завивайте на рулце. Всяко руло засуквайте леко и подреждайте в покрита с хартия за печене кръгла тавичка, завивайки още веднъж на охлюв.

Тавичката с диаметър -23.5 см.

Поставете във включена на 45 градуса фурна за 30 минути или до утрояване на обема.

Поръсете обилно с едра люспеста сол и увеличете фурната до 165 градуса. Печете така около 30 минути или до суха клечка.

След като извадите от фурната, намажете тутманика с още олио и напръскайте с вода. Завийте го с кърпа за 10 минути, след което е готов за консумация - топъл или вече изстинал - прекрасен, бърз и лесен!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: