Начин на приготвяне
Картофите се обелват и сваряват до пълно омекване.
С ръчен пасатор се намачкват на пюре заедно с пресования чесън, топлото прясно мляко, маслото и магданоза. Приготвеното картофено пюре се ставя настрани.
В подходящ съд запържвате месото, нарязано на кубчета, лука, морковите и целината, също нарязани на кубчета.
Пържи се, докато месото промени цвета си. Ако е необходима, изцедете част от мазнината.
Добавете брашното подправките. Запържете две-три минути, като бъркате постоянно, за да не загори.
Добавете бульона, намалете огъня и оставете да поври около 15 мин.
На дъното на тавичка слагате месото с бульона. Отгоре се покрива добре с пюрето.
Слагате да се пече Овчарският пай около 30 мин в загрята фурна на 180°C.
Малко преди края на печенето поръсвате обилно с кашкавал и запичате Овчарския пай с агнешко отново до златисто.