Начин на приготвяне
Пригответе си първо бешамела. В тенджерка разтопете кравето масло, запържете за кратко брашното и излейте студеното прясно мляко. Посолете и започнете да бъркате веднага докато бешамелът се сгъсти.
Отстранете съда от котлона и овкусете с щипка настъргано индийско орехче. Накъсайте броколите на розички. Сварете броколите за 5-7 мин. в подсолена вода. Извадете и леко намачкайте с вилица.
В друга тенджера с вряща подсолена вода и две дафинови листенца бланширайте за 1-2 мин. корите за лазаня. За кратко ги облейте със студена вода и наредете върху суха кърпа.
Започнете да редите лазанята. Подмажете форма 22 см. с откопчаващ се ринг със зехтин. Наредете три от корите така, че да се застъпват и прехвърлят борда на формата.
На дъното сложете резен тънко нарязана шунка, отгоре наредете от броколите, поръсете с пармезан и изсипете 3-4 с.л. от бешамела. Покрийте с кора и продължете да редите лазанята до изчерпване на продуктите.
Накрая завършете с бешамел и настърган пармезан. Прегънете навътре на красиви гънки оставените извън борда на тавата краища на корите. Намажете ги със зехтин.
Изпечете тортата лазаня на 180 градуса в предварително загрята фурна за 20-25 мин. или до приятен загар.
Да ви е сладко!
Източник на рецептата италианското кулинарно предаване ''La prova del cuoco''!
Коментари
Добавих 200 гр. броколи .
И една забележка:
не сгъстявайте много сосовете, не стигат.?
Благодаря!