Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Торта лазаня

Торта лазаня

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Торта лазаня5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Лазаня с формата на торта, която с удоволствие бихме приели за всеки повод"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 250 г пресни
  • шунка - 150 г тънки слайсове
  • броколи - 400 г
  • пармезан - 80 г
  • дафинов лист - 2 бр.
  • за бешамела
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 40 г
  • масло - 60 г
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си първо бешамела. В тенджерка разтопете кравето масло, запържете за кратко брашното и излейте студеното прясно мляко. Посолете и започнете да бъркате веднага докато бешамелът се сгъсти.

Отстранете съда от котлона и овкусете с щипка настъргано индийско орехче. Накъсайте броколите на розички. Сварете броколите за 5-7 мин. в подсолена вода. Извадете и леко намачкайте с вилица.

В друга тенджера с вряща подсолена вода и две дафинови листенца бланширайте за 1-2 мин. корите за лазаня. За кратко ги облейте със студена вода и наредете върху суха кърпа.

Започнете да редите лазанята. Подмажете форма 22 см. с откопчаващ се ринг със зехтин. Наредете три от корите така, че да се застъпват и прехвърлят борда на формата.

На дъното сложете резен тънко нарязана шунка, отгоре наредете от броколите, поръсете с пармезан и изсипете 3-4 с.л. от бешамела. Покрийте с кора и продължете да редите лазанята до изчерпване на продуктите.

Накрая завършете с бешамел и настърган пармезан. Прегънете навътре на красиви гънки оставените извън борда на тавата краища на корите. Намажете ги със зехтин.

Изпечете тортата лазаня на 180 градуса в предварително загрята фурна за 20-25 мин. или до приятен загар.

Да ви е сладко!

Източник на рецептата италианското кулинарно предаване ''La prova del cuoco''!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта !
Добавих 200 гр. броколи .
И една забележка:
не сгъстявайте много сосовете, не стигат.?
Благодаря!
06.10.2024 21:37
Иивинка
Иивинка
Страхотна, рецепта!Поздравления за майсторката!
26.02.2020 14:16
1
Покажи всички подкоментари