Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Печено телешко»Печен телешки джолан с картофи и броколи

Печен телешки джолан с картофи и броколи

МиховМихов
Новак
21170101
Печен телешки джолан с картофи и броколи
Снимка: Михов
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
2
"Ястие, което всеки би хапнал с наслада - телешки джолан с вкусна гарнитура"

Необходими Продукти

  • телешки джолан - 400 г
  • картофи - 2 по - едри
  • броколи - 450 г
  • кашкавал - 100 г
  • масло - 80 г
  • копър - 1 - 2 стръкчета
  • чесън - 1 - 2 стръкчета, пресен
  • чесън - 7 - 8 скилидки
  • соев сос - 100 г
  • кока кола - 400 мл
  • сол - 2 чаени лъжички
  • пипер - 2 чаени лъжички (бял, червен и черен)
  • джинджифил - 1 средно голямо коренче
  • зехтин - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За марината на телешко използвам черен, червен и бял пипер. В случая съм мариновал телешкото и съм го прибрал в буркан, залято със зехтин, докато покрие месото, и съм го оставил в хладилник да зрее две седмици.

Измивам два картофа, надупчвам ги леко с вилица и ги пека във фолио на фурна (180°C) до пълно омекване.

За топинга загрявам малка тенджерка. Сипвам колата и соевия сос. Добавям смачкан чесън и джинджифил, сол и черен пипер. Разбърквам и го оставям да ври, докато се редуцира достатъчно.

Запечатвам телешкото на тиган за кратко и го завивам във фолио с малко масло. Пека на 180°C за един час. След това махам фолиото и пека 10-15 минути на 200°C.

Изпечените картофи разрязвам на две, докато са още горещи, и издълбавам вътрешността, но оставям малки стенички, така че да изглеждат като картофени кошнички. Вътрешността смачквам, добавям кашкавала и маслото, сол, пресният чесън и копъра нарязани на ситно и разбърквам хубаво докато кашкавала се разтопи.

Предварително съм извадил кашкавала и маслото от хладилника за да може по-лесно да се разтопят. През шприц пълня картофените кошнички и ги връщам обратно във фурната на 180°C. докато хванат златиста коричка.

Броколите овкусявам с малко зехтин, соев сос, сол и черен пипер, 3 скилидки чесън и малко джинджифил нарязани за ситно, и ги пека във фурна на 180°C съвсем малко, докато леко се карамелизират.

Постигнал съм желаната консистенция на топинга и го прецеждам през цедка.

След като извадим вкусното телешко печено от фурната го оставяме да почине за 10 минути. Нарязваме на филийки и сервираме. Заливаме с топинга печения телешки джолан.

Бон апети с Печен телешки джолан с картофи и броколи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристина Черникова
Кристина Черникова
Много приятно подредена чиния, личи си, че имате специално отношение към храната и готвенето! Поздравление!
01.03.2020 11:07
3
1
Покажи всички подкоментари