Начин на приготвяне
За марината на телешко използвам черен, червен и бял пипер. В случая съм мариновал телешкото и съм го прибрал в буркан, залято със зехтин, докато покрие месото, и съм го оставил в хладилник да зрее две седмици.
Измивам два картофа, надупчвам ги леко с вилица и ги пека във фолио на фурна (180°C) до пълно омекване.
За топинга загрявам малка тенджерка. Сипвам колата и соевия сос. Добавям смачкан чесън и джинджифил, сол и черен пипер. Разбърквам и го оставям да ври, докато се редуцира достатъчно.
Запечатвам телешкото на тиган за кратко и го завивам във фолио с малко масло. Пека на 180°C за един час. След това махам фолиото и пека 10-15 минути на 200°C.
Изпечените картофи разрязвам на две, докато са още горещи, и издълбавам вътрешността, но оставям малки стенички, така че да изглеждат като картофени кошнички. Вътрешността смачквам, добавям кашкавала и маслото, сол, пресният чесън и копъра нарязани на ситно и разбърквам хубаво докато кашкавала се разтопи.
Предварително съм извадил кашкавала и маслото от хладилника за да може по-лесно да се разтопят. През шприц пълня картофените кошнички и ги връщам обратно във фурната на 180°C. докато хванат златиста коричка.
Броколите овкусявам с малко зехтин, соев сос, сол и черен пипер, 3 скилидки чесън и малко джинджифил нарязани за ситно, и ги пека във фурна на 180°C съвсем малко, докато леко се карамелизират.
Постигнал съм желаната консистенция на топинга и го прецеждам през цедка.
След като извадим вкусното телешко печено от фурната го оставяме да почине за 10 минути. Нарязваме на филийки и сервираме. Заливаме с топинга печения телешки джолан.
Бон апети с Печен телешки джолан с картофи и броколи!
Коментари