Начин на приготвяне
Активира се маята, като се разбърква в топла вода с лъжица захар и 2 -3 с.л. брашно.
Оставя се да бухне, сипва се в двата вида смесено брашно. Прибавяме сол, кисело мляко, олио, яйцето, като от жълтъка се отделя половината за намазване отгоре.
Замесва се меко тесто за тутманик, без да лепне. Намазваме с олио, слагаме в торба и оставям в хладилника за една нощ. Изважда се, оставяме за 1 час на топло да се отпусне.
Премесва се леко, разделяме на 3 части. Разточваме правоъгълна кора, намазваме с олио, поръсваме натрошено сирене и нареждаме трите кори една върху друга.
Последната кора се разточва на по голям правоъгълник. Нарязва се на 4 ленти, всяка се усуква и навива в тава 26 см като вит тутманик.
Оставяме на топло за 20 минути да се надигне нашият тутманик. Намазва се с разбит жълтък, лъжица олио и печем в загрята фурна на 170 градуса до златисто. Изваждаме и намазвам с масло, покриваме с кърпа за мека коричка. Вкусен, маслен тутманик. Добър апетит!