Начин на приготвяне
В тава смесваме двата вида брашно и оформяме кладенче.
Сипва се газирана вода не от хладилника, а да е топла. Добавя се олио, сол, захар, сушен риган, сода и бакпулвера.
Разбърква се с вилица, опитваме на вкус, при нужда може да добавите още малко сол според вкуса си.
Загребва се с вилицата от брашното и се бърка гъсто тесто, не се меси.
Отделя се малко топче за декорация.
Голямото тесто за питката се сипва в тава 24 см върху хартия за печене. С гърба на лъжица се притиска да се оформи борд и заравняваме.
Топим пръсти в олио и притискаме царевичната питка отгоре да се оформи решетка.
Лепкавото заделено тесто се измесва с още брашно, да стане по-твърдо.
Късаме топче и оформяме фитил 20 см, връзва се като възел, оформяме главата и опашката на птичето.
Забождаме слънчогледови семена за очи. Оформя се едно цвете с две листенца и залепваме върху намазана с олио питка, поръсват се семена.
Печем питката за Благовещение в загрята 180°C до готовност, проверка с дървено шишче да няма тесто.
Нека всички получим благата вест, за здраве и мир по света!
Нека ви е вкусно с тази царевична питка Блага вест за здраве.