Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Кюфтета»Печен боб с кюфтета

Печен боб с кюфтета

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Печен боб с кюфтета
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
29/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"Семпло и вкусно - боб с кюфтета... само една биричка липсва"

Необходими Продукти

  • За боба
  • боб - 500 г
  • лук - 2 с.л. сушен
  • моркови - 2 с.л. сушен
  • джожен - 1/2 с.л. сушен
  • магданоз - 1/2 с.л. Сушен
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сода
  • олио
  • сол
  • За кюфтетата
  • кайма - 500 г смес 60/40 свинско/телешко
  • бял хляб - 3 филии
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • лук - 2 глави
  • магданоз - 1/2 връзка
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • черен пипер
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът:

Бобът се измива много добре и се накисва за 2 часа в студена вода, след което се слага да заври.

След завиране водата се изсипва, залива се отново със студена вода и се слага да заври.

Изхвърлят се три пъти заврялата вода, като бобът се вари в четвъртата вода. След завиране в четвъртата вода, се слага малко сода.

Бобът ври 10 мин изсипват се сушени лук, моркови, червен пипер, черен пипер и олио. Сготвения боб продължава да ври, като 20 мин преди сваряване се слага джодженът, магданозът и солта.

Пържени кюфтетата:

Към каймата се прибавят нарязаният на дребно лук, яйцето, предварително накиснатия в прясното мляко хляб заедно с прясното мляко, без да се изцежда, дребно нарязаният магданоз, солта и черния пипер.

Сместа се омесва много добре и се оставя да отлежи на хладно 30 мин.

От нея се оформят кюфтета, които се овалват в брашно, разплискват се малко и се изпържват в сгорещена мазнина.

Готовият боб се изсипва в тава, нареждат се изпържените кюфтета и се запича на 200 градуса 20 минути.

Да ви е сладко с този вкусен печен боб с кюфтета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: