Кюфтета от боб на фурна

Кюфтета от боб на фурна
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
10/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
15
"Ще ви зарадваме, защото днес сервираме бобени кюфтенца на фурна"

Необходими Продукти

  • боб - 2 ч.ч. (бял - сварен)
  • магданоз - 1 шепа нарязан
  • пресен лук - 6 - 8 перца
  • джоджен - 2 стръка пресен
  • яйце - 1 бр.
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна (на вкус)
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
  • чубрица - 3 щипки
  • брашно - 3 - 5 с.л. с връх (царевично или пълнозърнесто)
  • шарлан - 2 с.л. + за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намачкваме сварения бял боб с ръчен пасатор, заедно с яйцето и нарязаните на ситно – магданоз, пресен лук и джоджен.

Овкусяваме едросмляното пюре с подправките на вкус – хималайска фина сол, черен пипер, кимион, червен пипер, чубрица.

Добавяме шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и сгъстяваме сместа с малко брашно (пълнозърнесто или царевично фино).

По желание може да оставим сместа малко да се охлади и стегне, но може и веднага да започнем да оформяме малки кръгли и сплеснати кюфтенца от боб, като намазваме преди това ръцете си с шарлан, тъй като сместа е малко лепкава.

Подреждаме всички вегетариански кюфтета в тава с хартия за печене и ги намазваме с шарлан (по желание вместо това, може да ги оваляме в яйце или галета, за да не се напукат).

Печем постните кюфтета на 180 градуса за около 20 минутки и поднасяме още топли – поляти с любим млечен сос.

Лесни и бързи за приготвяне - кюфтета от боб на фурна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: