Начин на приготвяне
Два от портокалите се измиват и нарязват /с кората/ на кръгчета.
След което ги слагаме в тиган, в който сме загряли 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар, докато се разтопи.
Чаша и половина захар разбиваме с яйцата, прибавяме портокаловите корички, олиото, портокаловия сок и отново разбиваме.
Прибавяме брашното, солта и бакпулвера. Разбъркваме отново всички съставки за плодовия сладкиш.
Намазняваме кексова форма /от тези с дупка/, подреждаме по дъното и стените резенчетата портокал, а след това изсипваме върху тях кексовата смес.
Портокаловият кекс се пече на 180 градуса за около 30 минути.
През това време може да си направим сиропа.
В съд загряваме 1 ч.ч. портокалов сок и 5-6 с.л. захар.
След като е готов сладкишът, го обръщаме и вадим от формата, след което леко с четка го мажем със сироп.
Разкошният портокалов кейк със сироп е готов да посрещне своите гости!
Източник: Petq Borisova - Кулинарна мрежа