Баш Капама

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
83712450
Баш Капама
Снимка: Niki Zhelyazkova
7 / 15
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Е на това му се вика баш капама"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1/2 кг нарязано
  • кисело зеле - листа за сарми
  • свинско месо - 500 г ситно нарязано
  • свински пържоли - 4 бр.
  • наденица - сурова или чоризо испанско
  • пилешки бутчета - 4 бр.
  • бекон - от свински гърди /4 парчета панчета
  • месо - 4 бр.и друго, по желание
  • лук - 1 гл.
  • ориз 1 ч.ч. за сармите
  • подправки
  • дафинов лист - 2
  • ориз - 1 шепа за нарязаното кисело зеле
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л., млян и на зърна
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • сол - съвсем малко за месото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В гювеч или в голяма дълбока тава редя апетитната капама: най-отдолу в тавата нареждам суровите свински гърди, пансета.

В тенджера задушавам лука, ситно нарязан на слаб огън до готовност.

Добавям към лука и ориза с леко разбъркване. Добавям и 2 ч.ч. топла вода, подправки и задушавам на тих огън до поемането на водата от ориза.

Към оризовата смес добавям и суровото месо на ситно накълцано за сармите. Разбърквам сместа със суровото месо извън огъня вече и оставям настрани.

В друга тенджера запържвам леко нарязаното кисело зеле с олио, добавям червен пипер, дафиновият лист и шепа ориз.

Към зелето добавям и още малко топла вода да набъбне оризът. Сипвам тази зелева смес върху суровите свински гърди (панчета). Разпределям на тънък пласт навсякъде.

Върху зелевият пласт нареждам запечатаните предварително свински пържоли.

Свивам сармичките и тях нареждам добре върху месото.

Върху сармите нареждам и от пилешкото месо навсякъде. Пак слагам един пласт от нарязаното зеле с ориза.

Тук-там слагам двата дафинови листа и подправки по желание. Най-отгоре върху зелето нареждам суровите наденички. Доливам още две чаши гореща вода и затварям с алуминиево фолио.

Пека любимата капама на най-силна степен във фурната около два часа.

След два часа махам алуминиевото фолио и допичам още 15 минути Баш Капамата.

Става много вкусно и е подходящо за много гости - като за Коледа и Нова година!

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: