Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Постни кюфтенца от булгур с лапад

Постни кюфтенца от булгур с лапад

Постни кюфтенца от булгур с лапад4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
20
"Постни кюфтенца от булгур - услаждат ни се повече от месните"

Необходими Продукти

  • булгур - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • лапад - 10 бр. средни листа
  • вода - 2 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 и 1/2 ч.л. равни
  • кимион - 1/4 ч.л.
  • черен пипер -   1/3 ч.л.
  • джоджен - 1/2 ч.л. сушен и стрит
  • джинджифил - 1/2 ч.л.настърган фино
  • люти чушки - 1 бр. малко (по желание)
  • овесени ядки - 1/2 ч.ч. едри
  • зехтин - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме няколко пъти булгура.

Сгряваме вода в тенджерата, заедно с 1 ч.л. хималайска сол и след като заври сипваме варивото. Добавяме лука и лападовите листа - нарязани на ситно и настъргания морков.

Варим без капак, за да се изпари водата, и разбъркваме с дървена бъркалка, за да не се захваща по дъното.

Овкусяваме с още хималайска сол на вкус, черен млян пипер, кимион, сушен джоджен, зехтин, пресен джинджифил (настърган на фино ренде - почти на пюре) и лютото чушле - нарязано на ситно.

След като се свари булгурът, смиламе едро с пасатор. Добавяме едрите овесени ядки, за да се сгъсти зелената смес и оставяме да се стегне.

След 20-30 минути оформяме зеленчукови кюфтета, които подреждаме в тава с хартия за печене, леко ги сплескваме и придаваме овална форма. 

Не е проблем сместа да е леко лепкава. Печем на 180-200 градуса за около 20-25 минути.

Постни кюфтенца от булгур с лапад - подходящи за разнообразно диетично меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: