Начин на приготвяне
Рецептата за вкусната плънка Минсмийт (Mincemeat) първоначално е рецепта за пълнеж на пай с месо.
Приготвяла се от накълцано овче, телешко или друго месо, към което са се добавяли всички останали съставки, описани в рецептата.
Днес се продава готова смес в бурканчета или се приготвя домашна смес, като месото се слага допълнително по желание.
Обелваме ябълките и ги нарязваме на дребно.
Загряваме маслото в тенджера и добавяме захарта, настърганата портокалова кора, нарязаните ябълки и канелата.
Задушаваме 15 минути и добавяме стафидите, червените боровинки, цитрусовите корички, лимоновия сок, индийското орехче и брендито.
Оставяме още 15 минути на котлона, като постоянно разбъркваме.
След това отместваме от котлона и оставяме сместа да изстине.
Може да използваме вкусната плънка веднага като добавка или самостоятелен пълнеж за пай, включително и за пайове с месо, или да сипем в буркани и да приберем в хладилника, като сместа може да се използва в рамките на 2 седмици.