Начин на приготвяне
1. Почистете спанака и копривата, хубаво ги измийте и ги смесете в голяма купа.
2. В блендер разбийте морковите, лука, чесъна и доматения сос заедно със солта и пипера.
3. Започнете да нареждате лазанята в подходяща правоъгълна или квадратна форма: първо, разпределете по дъното около половината от растителната сметана. Отгоре подредете ред кори за лазаня и изсипете равномерно върху тях няколко лъжици от соса за лазаня. Покрийте обилно с дебел пласт коприва и спанак и така, докато свършите соса и зеления микс.
4. Върху последния ред с кори разпределете хубаво останалата част от растителната сметана и върху нея обилно поръсете с настъргания кашкавал.
5. Запечете постната лазаня 20 минути под капак при 200 градуса и после за апетитна златиста коричка още около 10 минути без капака.
6. Извадете от фурната и изчакайте лазанята да изстине, преди да я нарежете и сервирате. Така ще е по-лесно да я порционирате и няма да се разпадат толкова парчетата.
Може да гарнирате чиниите с постна лазаня с коприва и спанак с рукола, но аз в тази извънредна ситуация не намерих рукола в близост затова на снимките за съжаление няма рукола в чинията...
Добър апетит!