Агнешко бутче по гергьовски с чеснов сос

AdminAdmin
Дарт Вейдър
16
423
509
2k
14/04/2020
"Превърнете агнешкото задно бутче в голяма и сочна пържола, подходяща за барбекю, грил тиган или силна фурна!"
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо21 030
  • Преглеждания за месеца281
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества
Пържоли

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Идеята на тази празнична рецепта е да превърнем агнешкото задно бутче в голяма и сочна пържола, подходяща за барбекю, грил тиган или силна фурна.

За целта:

Отделете внимателно тазовата кост с остър нож. Внимавайте да не остане месо по нея. Бутът се състои от две големи мускулни групи, едната е тази на джолана, а другата тази на шола.

Отделете джолана от бутчето, защото неговата мускулатура е много по-твърда и не е подходяща за директно печене на скара.

Прережете бутчето по бедрената кост, отстранете я, а останалото месо с леки прорези превърнете в голяма пържола. Прорезите трябва да бъдат от порядъка на 2-3 мм, напречни, във вид на “баклава”, за да може мускулатурата на агнешкото да се отпусне и при печене бутчето да не се свие.

За да мариновате месото поръсете с малко захар, черен пипер и зехтин. Така приготвената пържола е добре да постои в хладилника поне 1 ден. Може да използвате и всякакви други вариации за мариноване, но не прекалявайте, защото вкусът на младите агънца е много “раним”.

Поставете пържолата в сандвич-скара и запечете на силна жар, за да хване загар и да се “капсулова”, за около 4-5 минути като непрекъснато обръщате.

След това оставете месото, както е в скарата, сравнително близко до жарта, за да се досготви.

Ако нямате скара или барбекю, така разлистеното агнешко бутче може да изпечете и в силно загрята фурна 230-240 С на вентилатор, поставено върху хартия за печене.

В никакъв случай не режете готовото месо веднага след като сте го отстранили от огъня. Може да го завиете в алуминиево фолио, за да си “отдъхне” за 6-7 минути.

След това нарежете на тънки ивици и полейте с…чесновия сос.

За приготвянето на соса първо поставете целите глави чесън върху скарата, за да се опърлят и поопушат за кратко. Почти същия ефект ще постигнете и във фурната.

Обелете и почистете скилидките, поставете ги в хаванче заедно с едрата морска сол и начукайте чесъна до консистенция на каша.

Добавете ситно нарязания пресен джоджен, както и половин чаена лъжичка сух. Изстискайте сока на лимона, добавете зехтина, подправете с черен пипер и по желание щипка кимион. Добавете и омекналото масло.

Отново счукайте всичко в хаванчето.

Може да направите този сос и с пасатор или блендер, но повярвайте - в хаванче става най-вкусно!

Идеята е този сос буквално да “капне” върху димящите, леко розови в средата, агнешки късчета.

Една такава празнична версия на агнешкото българско бутче заслужава да бъде споделена и с добра охладена бутилка българско розе БОЛГАРЕ.

За празниците, когато всички сме заедно!

Ваш Ути!

Професионален трион за рязане на месо 40cm
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Професионален трион за рязане на месо 40cm
47.80 лв.
Виж ››

Ако обичате месни ястия, вероятно често приготвяте такива у дома. Още по-лесно ще ви е с професионален нож за рязане не месо. Остър, удобен за употреба, практичен. С нож за месо в ръка готвенето е фасулска работа.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар