Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с локум и стафиди

Козунак с локум и стафиди

Мартина ТраковаМартина Тракова
Помощник Готвач
1386622436491
Козунак с локум и стафиди
Снимка: Мартина Тракова
1 / 5
16/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6 - 8
"За вкусен козунак си трябват качествени продукти, неуморни ръце и мераклийско сърце"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр + 1 белтък (жълтъка за намазване)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • масло - разтопено 1/2 ч.ч
  • захар - 1 ч.ч.
  • ром - 1 с.л.
  • ванилия - 2 бр
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 5 ч.ч. + за доомесване
  • мая - суха 1 с.л.
  • портокалова кора - настъргана
  • олио
  • локум - 1 кутия
  • стафиди - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото и захарта се бъркат докато се разтвори захарта. Към тях се добавят леко разбитите яйца, маслото, кората от портокала, ванилията, рома, солта, брашното и най от горе маята.

Месим до меко тесто и оставяме да втаса покрито.Разделяме тестото на 2 или на 3 части. Всяка част разделяме на още 3, от които правим шнурчета. Намазваме всяко шнурче допълнително с олио.

Изплитаме плитка, като на единия шнур добавяме локума, на втория шнур добавяме стафидите, а третия оставаме чист. Плетем плитка, която поставяме в намазнена, набрашнена тава. Оставяме да втасат повторно.

Втасалите козунаци мажем с жълтък и поръсваме със захар. Пекат се на загрята фурна до 180 градуса за 20 мин или до златисто.

Забележки:Яйцата и млякото да са на стайна температура!

Да се има предвид, че това е сладко тесто, което втасва малко по-бавно! Ако се оставят в печка да втасват, фурната да е загрята най- много до 50 градуса!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: