Начин на приготвяне
Млякото и захарта се бъркат докато се разтвори захарта. Към тях се добавят леко разбитите яйца, маслото, кората от портокала, ванилията, рома, солта, брашното и най от горе маята.
Месим до меко тесто и оставяме да втаса покрито.Разделяме тестото на 2 или на 3 части. Всяка част разделяме на още 3, от които правим шнурчета. Намазваме всяко шнурче допълнително с олио.
Изплитаме плитка, като на единия шнур добавяме локума, на втория шнур добавяме стафидите, а третия оставаме чист. Плетем плитка, която поставяме в намазнена, набрашнена тава. Оставяме да втасат повторно.
Втасалите козунаци мажем с жълтък и поръсваме със захар. Пекат се на загрята фурна до 180 градуса за 20 мин или до златисто.
Забележки:Яйцата и млякото да са на стайна температура!
Да се има предвид, че това е сладко тесто, което втасва малко по-бавно! Ако се оставят в печка да втасват, фурната да е загрята най- много до 50 градуса!