Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак със стафиди

Козунак със стафиди

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Козунак със стафиди
Снимка: Диана Андрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Козунакът е обреден хляб, той трябва да се замесва с чисти мисли, добри чувства и много любов - само така ще се получи"

Необходими Продукти

  • мая - 40 г прясна мая за хляб
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • брашно - 3 - 4 сл.
  • брашно - 1.2 кг бяло брашно + допълнително, ако има нужда
  • прясно мляко - 400 мл топло
  • яйца - 6 бр. със стайна температура
  • захар - 200 г
  • есенция - 1 ампула течна ванилова есенция
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • сол - 1/2 чаена лъжица
  • масло - 200 г разтопено
  • стафиди - 100 г микс от светли и тъмни стафиди
  • олио - за допълнително омесване и оформяне на фитилите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задължително е продуктите да бъдат топли, с еднаква температура. Достатъчно е помещението, в което ще се замесва козунакът да бъде топло и продуктите като брашно, захар, яйца да се оставят предварително в него. Това ще помогне за по-доброто им хомогенизиране, както и ще предотврати пресичане на тестото.

Активирам маята със захарта, 2 с.л. от брашното и топлото мляко (не трябва да бъде горещо, а приятно топло или от високата температура дрождите в маята ще загинат), докато шупне - тоест докато сместа се покрие с балончета (около 20 минути). Брашното пресявам със солта. Яйцата разбивам със захарта. Към тях добавям ванилията и настърганата лимонова кора.

В голяма купа правя от брашното кладенче и в средата сипвам разбитите, леко затоплени яйца, захарта и млякото, половината от мекото масло и втасалата мая. Бъркам с дървена лъжица, докато се оформи топка.

Тестото го меся с ръце, които топя в останалото разтопено масло, докато не свърши - колкото по-дълго се меси тестото, толкова повече глутенът в него ще се развие и ще създаде здрави връзки, които ще направят тестото еластично.

Слага се да втаса на топло, докато си удвои обемът (1 - 2. 5 часа). По време на втасването може да се премеси още веднъж. Втасалото тесто го меся отново и го обърквам със стафидите.

Разделя се на 2-5 топки, от които изтеглям фитили. Намазвам ги с олио преди да ги сплета. Поставям ги в тава с високи ръбове. Отново оставям да втаса, докато си удвои обема.

Намазва се с разбит жълтък и 1 с. л. мляко, поръсва се със захар и се слага да се пече в загрята на 220° C фурна (за да не загаря захарта, тя предварително се разтрива с мокри ръце и ако козунакът се украсява с ядки, също е добре да се намокрят, преди да се поставя).

След 10 мин. температурата се намалява на 180-190 градуса и козунакът се пече до готовност. Ако се препече, става сух. Не го отварям, но го наблюдавам през цялото време и ако много бързо се зачерви отгоре, го покривам с алуминиево фолио.

Понеже козунака е обреден хляб е важно да го замесите с добри мисли, може и само да е суеверие, но се смята че лошите чуства са най-вредната съставка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: