Козунак и пита с локум и шоколад

18/04/2020
Приготвяне80 мин.
Готвене80 мин.
Общо160 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 031
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло прясно мляко се натрошава маята с лъжица захар и 3 с.л. брашно, оставя се да бухне.

С миксер се разбиват яйцата със захарта, прибавя се маята, заквасена сметана, разтопено масло, ванилия, кора от лимон, есенция портокал и с брашното се замесва тесто - да не лепне.

Меси се за кратко с олио и оставяме да втаса 1 час на топло, покрито с кърпа.

Разделяте козуначеното тесто на две части. От първата се оформят 8 топки.

В средата на всяка се поставя чаена лъжица течен шоколад, оформяме на топче и нареждаме в тава.

Второто топче се разделя на три части. Оформят се три фитила, всеки се сплесква, нареждат се парчета локум и стафиди, накиснати и отцедени в уиски.

Краищата се прищипват и фитилът се усуква. Сплитаме трита фитила на плитка, нарежда се в намаслена форма.

Оставяме за 1 час, намазва се с разбит белтък, поръсваме козунака със сусам, кафява захар и парчета локум, а козуначената питка в средата с цветни захарни пръчици и сусам.

Печем едно след друго. Питката в загрята фурна 170 °C за 30-35 минути, а козунака за 40 минути.

Изваждаме и козунакът и питата с локум и шоколад се покриват с кърпа!

Светли и вкусни Великденски празници!

Бъдете здрави и благословени!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
Захарта е не пълна чаена чаша - това е 3/4 ч ч - страхотни на вкус са :)
1
0
Марияна
Марияна
18.04.2020 20:39
Какво е количеството на захарта?Ще пробвам.Добре изглежда.
1
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Само да добавя че рецептата е на Бон апети ,получи се страхотно тесто ароматно ,пухкаво и вкусно Опитайте няма да сгрешите !
0
0