Начин на приготвяне
Брашното се пресява в тава за месене. Маста се разтопява. Маслото се приготвя да е меко на стайна температура.
Разбиваме 5 яйца на пяна, след което се слага захарта и се разбърква много добре.
В брашното се слага ванилията и бакпулвера и отново се разбърква много добре. Прави се кладенче, в което се изсипва киселото мляко с загасената в него сода.
Започва да се бърка като се прибавят яйцата със захарта, след което се прибавя маслото и разтопената мас. Замесва се средно твърдо тесто за козуначения сладкиш. Слага се в купа и се оставя 30 мин. да си почине.
Мармаладът се нарязва на парчета и се слага маслото. Разтопява се на среден огън до получаване на еднородна смес и се оставя да се охлади.
Тестото се разделя на шест равни части. От всяка част се разточва кора, която се намазва с разтопения мармалад и се поръсва с натрошени орехови ядки.
Завива се козуначено руло и се слага във формата за печене. Оставя се 30 мин. да се надигне. Великденският сладкиш се намазва с яйце и се поръсва със захар.
Великденско руло от 1957 г. се пече 30 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.