Великденско руло от 1957 г.

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Великденско руло от 1957 г.
Снимка: Мария Божилова
1 / 11
18/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Това великденско руло си е истинска вкусна находка"

Необходими Продукти

  • яйца - 7 бр.
  • свинска мас - 180 г
  • краве масло - 100 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сода - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 1.300 кг
  • За плънката
  • мармалад - 500 г от шипки на калъп
  • краве масло - 100 г
  • ядки - 300 г орехови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в тава за месене. Маста се разтопява. Маслото се приготвя да е меко на стайна температура.

Разбиваме 5 яйца на пяна, след което се слага захарта и се разбърква много добре.

В брашното се слага ванилията и бакпулвера и отново се разбърква много добре. Прави се кладенче, в което се изсипва киселото мляко с загасената в него сода.

Започва да се бърка като се прибавят яйцата със захарта, след което се прибавя маслото и разтопената мас. Замесва се средно твърдо тесто за козуначения сладкиш. Слага се в купа и се оставя 30 мин. да си почине.

Мармаладът се нарязва на парчета и се слага маслото. Разтопява се на среден огън до получаване на еднородна смес и се оставя да се охлади.

Тестото се разделя на шест равни части. От всяка част се разточва кора, която се намазва с разтопения мармалад и се поръсва с натрошени орехови ядки.

Завива се козуначено руло и се слага във формата за печене. Оставя се 30 мин. да се надигне. Великденският сладкиш се намазва с яйце и се поръсва със захар.

Великденско руло от 1957 г. се пече 30 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: