Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 195°C
Обелете и нарежете 3-4 аспержи на тънки кръгчета и оставете в купичка настрана.
Измийте и поръсете с малко сол и черен пипер рибните филета и ги сложете в тавичка върху хартия за печене.
Сложете маслото в малка касеролка да се разтопи заедно с 2 лъжици зехтин на средна температура, като внимавате да не започне да ври.
В момента, в който се разтопи, добавете чилито, разбъркайте, и махнете от котлона.
Обелете и ако са дебели, разполовете по дължина останалите аспержи. Разпределете в тавичката около филетата аспержите и стръкчетата пресен лук.
Посолете ги леко. Залейте всичко със масления сос, разтръскайте леко, за да се разнесе и сложете да се пече, докато се сготви рибата и аспержите станат зелени. В зависимост от дебелината на филетата около 15-25 мин.
Междувременно към аспержите на кръгчета в купичката добавете лимоновия сок, останалия зехтин, маслините, нарязаните на ситно див лик и естрагон, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте хубаво. И оставете на страна, докато се пече рибата.
Сервирайте, като сложите няколко аспержи и лук на дъното на чинията, филето върху тях, 2-3 лъжици от масления сос и гарнирате със маслиновата смес.
Насладете се на филето от морски език с аспержи и маслини с чаша охладено бяло вино