Баница с кайма по гръцки

Kristine TenovaKristine Tenova
Помощник Готвач
22
131
343
46
28/04/2020
"Чували сме, че баницата с кайма по гръцки била най-вкусна, знаете ли нещо по въпроса "
Приготвяне50 мин.
Готвене50 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо25 102
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата66
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се измива добре, нарязва се на много ситно и се задушава на тиган в малко вода и масло (или олио, ако нямате масло). След като поомекне лукът, се добавя каймата.

Запържа се, като непрекъснато се разбърква с дървена бъркалка, така че каймата да стане на трохи. Овкусява се с кимион, червен пипер, черен пипер и риган.

Каймата се оставя настрани да изстива. Не я смесвайте с плънката за баницата, защото топлината ѝ ще предизвика сготвяне на яйцата.

Яйцата се измиват, чукват се внимателно, така че да не попадат части от черупките в купата. Ако има такива, се отстраняват. След това яйцата се разбиват с прибор за разбиване.

Добавя се кисело мляко към купата с яйцата. Добавя се содата бикарбонат и се разбърква добре сместа. Добавя се лютеницата. Добавя се газираната вода.

И най-накрая се добавя запържената кайма и лук. Сложете каймата непосредствено след газираната вода и содата и разбъркайте. Започнете реденето на гръцката баница веднага, за да стане по-пухкава и да не изветряват содата и газираната вода, които служат като набухвател.

Тавата за баницата с кайма се подмазва с олио или може да използвате кухненска хартия.

Корите се разстилат и баницата започва да се реди. Малко от сместа се слага върху едно от листата за баницата. Не е нужно да се слагат няколко кори, защото одринските кори са по-дебели, но ако ползвате обикновени кори - сложете 2-3 листа.

Повтаря се тази процедура до запълване на тавата.

Наредената в тавата за печене баница се намазва със слънчогледово олио отгоре и се напръсква с още малко газирана вода.

Поръсва се със сусам (използвайте белия сусам, за да се ориентирате по-добре при печенето кога баницата става златиста).

Пече се в студена фурна до готовност (около 30-40 минути).

Готовата баница НЕ се поръсва с пудра захар.

По желание може да се поръси с риган, когато се сервира.

Баницата с кайма по гръцки се поднася топла, по желание с чаша айрян.

Подходяща за закуска за следобедно хапване, за междинни закуски и за празнични трапези.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар