Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват, отрязват се дръжките им и се подваряват за 10 минути в дълбока тенджера с гореща вода и щипка сол.
Охлаждат се и се разполовяват по дължина. Издълбават се с остър нож или лъжица.
Ладийките се подреждат в широка тава и се посоляват леко, а изрязаната им среда се запазва.
Морковът се измива и настъргва. Запържва се в тиган за 2-3 минути и се прибавя каймата.
Прибавя се заделената среда от патладжаните. Следва накълцаната глава чесън и нарязаните гъби.
След 10 минути се добавят подправките: щипка джоджен и майорана, червеният пипер и сол. Обръща се няколко пъти и се налива чашата вино. Сместа къкри, докато виното се изпари и остане на мазнина.
Оттегля се от огъня и се пълнят подготвените ладийки от патладжан /около 2-3 с. л. за всяка/.
Главите лук се почистват и се нарязват на тънки кръгове, които се режат на половинки и с тях се покрива всеки от патладжаните. В тавата с пълнените патладжани се наливат две чаши вода.
Така подготвеното ястие се пече в загрята на 170 градуса фурна за 30 минути с вентилатор.
Ладийките от патладжан с кайма и зеленчуци са много вкусни.