Начин на приготвяне
В тенджерка с вряща вода се пускат изплакнатите листа коприва. Работи се с ръкавици. Врят 10-15 минути и се изваждат с решетъчна лъжица в дълбок съд за пасиране.
Във врящата вода се пускат почистените и нарязани на едро моркови и обелената целина на парчета. На око морковите и целината трябва да са равно количество.
Копривата се посолява, подправя се с джоджен и се пасира. Изсипва се в купичка, а съдът за пасиране се изплаква, защото цветът на копривата е много наситен. В него се пасира нахутът с малко зехтин /1-2 ч. л./. И той се изсипва в друга купичка.
След 15-20 минути морковите и целината трябва да са готови. Прехвърлят се в изпразнения съд за пасиране и с малко сол се пюрират.
Избират се стъклени чаши и се сглобява пюрето от коприва със зеленчуци: най-отдолу се слагат две лъжици от пасираните моркови и целина, реди се слой от коприва, пласт нахут, пласт коприва. Завършва се с декорация от цели нахутени зърна и морковче.
Красиво и приканващо за деца и възрастни. Пюрето е подходящо за гарнитура, а защо не и за здравословна следобедна закуска.