Веган меденки за деца

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
779
4k
4k
1k
3
30/04/2020
"Веган меденките ще бъдат готови още преди децата да са се върнали от училище "
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Порции30
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо902
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • мед от глухарчета -   10 с.л. + за намазване (домашен)
  • вода - 1/2 ч.ч. топла
  • шарлан - 10 с.л. (1/4 ч.ч.) + 1 с.л. за омесването
  • сода - 1 ч.л. равна
  • канела - 1/2 ч.л.
  • пълнозърнесто брашно -   2 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да бъдат меденките по-здравословни и наистина Веган - ще използваме домашен мед от глухарчета (състав: цветове, захар, лимон и вода), тъй като истинският пчелен мед губи полезните си качества, след като премине термична обработка.

В дълбока купа разбъркваме течния мед, топлата вода (не гореща) и шарлана, докато медът се разтвори. 

Докато продължаваме да разбъркваме с телена бъркалка, добавяме сода, канела и двата вида брашно (пълнозърнесто и фино царевично). Омесваме меко и леко лепкаво тесто, което накрая доомесваме с малко шарлан, за да стане гладко.

От еластичното тесто оформяме топченца и ги подреждаме на малко разстояние, в тава намазана с шарлан. 

Сплескваме ги малко - колкото да се получи дебелината, която искаме (понеже не си променят много размера по време на печенето). 

Печем на 180 градуса за около 8-10 минутки, след което вадим тавата от фурната и  намазваме всяка меденка с мед от глухарчета - отгоре с помощта на силиконова четчица.

Доизпичаме за още около 5 на същите градуси, така че фурната да пече само на горен реотан, тъй като от долната страна бързо позлатяват. След като са готови, за да ги запазим мекички - прибираме в плик или кутия.

Чудесни и лесни, меки и нежни Веган меденки за деца.

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivana Georgieva
Ivana Georgieva
01.05.2020 10:03
Много вкусни! :)
0
0