Начин на приготвяне
Картофите и оризът се сваряват поотделно.
След като са готови, се оставят да изстинат. Оризът трябва да е сух, така че може да се свари с малко по-малко вода от обикновено и без да се добавя олио, докато се вари.
Лападът се измива, листата се отделят от жилките и се накъсват. Попарва се с гореща вода и след като смали обема си, се охлажда в студена вода и се изцежда много добре.
Изстиналите картофи се обелват и намачкват, не е нужно да е съвсем като пюре.
Смесват се с ориза. Лападът се нарязва и се добавя и той. Прибавя се и ситно нарязаният пресен лук и чесън. Ред е на подправките и след това се разбърква добре, трябва да е суха смес.
Оформят се зеленчукови кюфтенца, които се овалват в смес от галета и брашно и се изпържват в сгорещено олио от двете страни.
Веган кюфтенцата с лапад са готови.