Начин на приготвяне
Боровинките имат подходяща киселинност и пектин, това ги прави страхотни както в сладки, така и в пикантни ястия. Те се съчетават особено добре с мащерката - и затова този лесен сос за пуешки хапки може да ви достави удоволствие.
Пуешките филенца с бекон са много успешна комбинация. Деликатният вкус на пуешките гърди се допълват чудесно с по-интензивния вкус на бекона. Резултатът е ястие, което олицетворява хармония на вкусовете.
Започнете с нарязване на пуешките гърди на парчета. В купа мариновайте за 20 минути пуешките хапки със соев сос за пиле около 2 с.л. и черен пипер, мащерка, разбъркайте (ако не разполагате със соев сос, мариновайте със сол, черен пипер и малко мащерка). Увийте всяко пуешко парченце в резен бекон. Може да ползвате клечка за зъби, ако е необходимо да закрепите бекона по-добре.
Поставете пуешките хапки с бекон в предварително загрят тиган с равно количество масло, зехтин и клонче мащерка. Гответе пуешките хапки на средно силен котлон до златисто кафяво от всяка страна. Това отнема обикновено 3 минути на страна - общо време е около 8 минути за цялостния процес на готовност на пуешките хапки.
Извадете ги в подходяща чиния и покрийте с алуминиево фолио. Поставете тигана, в които сме готвили пуешките хапки, отново на котлона на среден огън.
Добавете шалот и мащерка и гответе, като бъркате непрекъснато, докато шалотът започне да покафенява, 30 секунди до 1 минута.
Добавете боровинките, оцета и 1/4 чаена лъжичка сол, продължете да готвите, като разбърквате от време на време и остъргвате всякакви кафяви късчета, докато боровинките се спукат и пуснат соковете си и сместа стане гъста и сиропирана - от 4 до 5 минути (понякога добавям 1 с.л. кленов сироп накрая на готвенето, опитайте много е вкусно и така).
Сервирайте любимите пуешки хапки с боровинков сос.
Наистина са много апетитни!
Да ви е сладко!