Начин на приготвяне
За плънката:
Всички продукти се смесват в купа и се разбъркват много добре.
Оризът трябва предварително да се свари, след като е добре измит до прозрачна вода. След сваряване се отцежда върху дебела хартия.
Тиквичките се измиват много добре, изрязват им се краищата и се срязват на половина. Издълбават се в средата, така че да се получат лодки от тиквички.
Със сместа се напълват издълбаните тиквички и се нареждат в дълбока тава.
Намачканите домати се разреждат с 1 ч.ч. гореща вода и олио и се изливат върху напълнените тиквички.
Тавата с класическите пълнени тиквички се покрива с фолио и се пече във предварително загрята фурна на 220 градуса 40 минути, след което се маха фолиото и се пече още 10 мин на 180 градуса.
Сервира се, като любимите пълнени тиквички се заливат със соса от тавата.
Може да се сервират с млечно-чеснов сос.