Начин на приготвяне
Накисваме 1 и ½ ч.ч. ориз за около 20-30 минути в изворна вода, докато подготвим другите съставки.
В съда на оризоварка или мултикукър сипваме нарязаните (свежо набрани и измити) 3 шепи листа спанак, ½ връзка пресен лук, ½ връзка магданоз и добавяме отцедения леко набъбнал ориз.
Разбъркваме с подправките: сушен и стрит джоджен (1 ч.л.), черен пипер (1/2 к.л) – смлян, 1 и ½ ч.л. фина хималайска сол и 1-2 с.л. шарлан – нерафинирано слънчогледово масло.
В каната на миксер сипваме измитите пресни листа / връхчета пролетна коприва и заливаме с 1 ч.ч. вода. Смиламе с пасатора до зелена еднородна смути консистенция.
Заливаме ориза със зеления сок и доливаме още 2 ч.ч. изворна вода. Разбъркваме и зареждаме контейнера в оризоварката / мултикукъра.
Включваме уреда и стартираме готвенето, така след 30 минути постният ориз е готов!
По желание поднасяме здравословния ароматен пролетен ориз със спанак и коприва оформен с купичка - с 3 лъжици кисело мляко, поръсен с натрошени орехи и листенца бейби спанак.
Чудно вкусен обяд!