Начин на приготвяне
Накисвате лещата във вода за поне 30 минути.
Настъргвате тиквичката, нарязвате лука, киселите крастваички и обезкостявате маслините.Слагате всички зеленчуци в голяма купа и добавяте брашното.
След като лещата се е накиснала я блендирате с вода 2-3 пръста над нея. Изсипвате я в купата и разбърквате с останалите подправки.
Консистенцията трябва да е като за кекс, но и малко по-рядка да е, пак ще стане. Изсипвате сместа в тава с незалепващо покритие и печете на 180 градуса за около 30-40 минути.
Може да добавите каквито искате зеленчуци и подправки, както и да махнете, ако нещо не ви харесва.
Само тиквичката, мисля че отговаря повече за консистенцията, но може да се замени с патладжан или картоф.
Получава се една средно голяма тава солен пай - като на една от снимките.
На вкус сестра ми каза, че й напомня на руло Стефани. На мен пък ми прилича ми прилича на закрита пица. Стана ми любима рецепта и е перфектно за из път.
Соленият пай с червена леща и зеленчуци (веган) е чуден.