Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Уникалната баница на Николина Чакърдъкова

Уникалната баница на Николина Чакърдъкова

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Който иска да опита баницата, моля да заповяда"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет (500 г)
  • за заливката
  • яйца - 10 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - няколко капки
  • олио - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • сирене - 300 г (може и повече, ако обичате)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включете фурната на 200 градуса на горен и долен реотан, а скарата на фурната трябва да бъде на най-долното ниво за печене.

Намажете дъното на голяма тава с 3 с.л. от олиото.

Разтворете корите, всяка кора набирате с ръце на хармоника и редите в тавата в кръг, като започнете от стените – към средата на тавата.

За заливката разбийте яйцата и добавете предварително смесените кисело мляко, сода и няколко капки оцет, разбъркайте. Прибавете останалото олио и брашното, разбъркайте отново, до еднородна смес.

Натрошете сиренето и го прибавете към сместа, ако обичате повече сирене, можете да добавите, разбъркайте отново.

С готовата заливка залейте баницата равномерно, помогнете си с лъжица за което.

Поставете тавата в загрятата вече фурна и печете за 30 минути, засечете времето.

Уникално вкусна баница, предложена ни от уникалната българска певица на народни песни Николина Чакърдъкова!

Уникалната баница на Николина Чакърдъкова е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Корите ги намазвам с 1 към 1 смесени олио и вода,слагам натрошено сирене и тогава набирам кората.Накрая заливката и пека на 180-190 градуса.
07.11.2023 09:50
2
3
Анонимен
Анонимен
Все си мисля ,че на 200градуса на най долното ниво ще има изгорена баница!!!!!
06.11.2023 08:50
4
Анонимен
Анонимен
Тази рецепта я прочетох,представена като гръцка и от любопитство я направих.Сега българска.Трябва да си помогнете с вилица или ръце ,да разтворите леко корите,за да влезе плънката към дъното.Същия вкус,който познаваме,само техниката е по различна.
30.07.2023 21:31
3
3
MZ1994
MZ1994
Като залея и корите са сухи на дъното, трябва да се бърка, тази смес е прекалено плътна за да протече до дъното.
25.12.2022 16:07
5