Начин на приготвяне
Аз винаги пресявам първо брашното. След това в купа се слага маята и захарта.
И се размива с хладка вода и се сипва малко брашно, колкото да се сгъсти.
Оставям за кратко време, колкото да шупне маята /ако е суха мая, не е нужно/. След това добавям останалите съставки: киселото мляко, солта, брашното, яйцата /като единият жълтък се отделя за намазването/.
И замесвам тестото. Задължително трябва да разделите тестото на 3 топки. Всяка от топките, които сте замесили, се разточва по отделно.
След като сте разточили вече, тестото се намазва обилно с краве масло и се реже на триъгълници.
Всеки от триъгълниците се увиват откъм широката към тясната страна. По средата се оформя нещо като цвете.
И се нареждат в намаслена тава. И когато вече сте готови с подредбата, питката се оставя на топло, загъната с кърпа да втаса.
И като втаса, се намазва с жълтък и поръсваме със сусам и маково семе.
И накрая чудната питка с мая се пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка.