Начин на приготвяне
В случая използвах 300 г пълнозърнесто брашно и 250 г бяло брашно.
В купа слагаме пресятото брашно.
При него добавяме сухата мая, солта, олиото и меда. Объркваме. Наливаме на тънка струйка водата и замесваме меко, нелепнещо тесто.
Завиваме със стреч фолио и дебела кърпа и оставяме на топло да втаса за около час.
След като втаса да удвои обема си, оформяме питка и слагаме в намазнен съд, аз използвах елипсовидна огнеупорна купа.
Отгоре украсих с фигурки, които направих от 1/2 ч.ч. брашно, 2 с.л. натурално нишесте и малко вода. Преди да сложим фигурките, намазваме питката с олио.
Печем до готовност във фурната на 180 градуса.
Готовата чудна питка за Никулден поръсваме с вода и завиваме с дебела кърпа.
Източник: Цветомира Пенкова - Кулинарна Мрежа