Начин на приготвяне
Започва се с подготовката на блата.
В купа разбиваме белтъците на сняг заедно с щипка сол. Уверете се, че купата е добре изсушена.
В отделен съд разбиваме маслото с пудрата захар. За предпочитане е да се използва миксер.
След като сме разбили белтъците и маслото, ги смесваме и разбъркваме с дървена или силиконова лъжица/шпатула.
Постепенно към сместа се добавят първо орехите, а после и брашното, като в това време сместа постоянно се разбърква.
Сместа се изсипва в намазнена и леко наръсена с брашно тава или форма за торта с ринг. Пече се на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или докато ореховият блат придобие леко златист цвят.
Кремът е изключително лесен и здравословен. Най-добре е да се подготви, след като блатът се изпече, за да може през това време да изстине.
Количеството мляко може да варира според желанията ви, както и медът. Двете съставки се смесват и се разбъркват много добре. Ако желаете може и с миксер.
Желатинът се залива с малко студена вода и се оставя да набъбне. След това се разтапя на водна баня и се излива на тънка струя в млечната смес при постоянно бъркане.
Излива се върху вече изстиналия блат и ореховият сладкиш се охлажда в хладилник за около 3 часа.
Ако желаете десертът да е още по-здравословен, може да заместите пудрата захар и брашното с други техни еквиваленти.
Също така може да експериментирате с млечния крем, като добавите парченца шоколад, нарязан на ситно или пасиран плод, може да украсите по свой вкус ореховия сладкиш с млечна глазура (например с домашен конфитюр).
Коментари