Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Мерлуза на фурна със доматен сос и ориз

Мерлуза на фурна със доматен сос и ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мерлуза на фурна със доматен сос и ориз5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Очарователно и много лесно ястие от мерлуза на фурна с доматен сос и ориз"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 2 филета, около 250 г всяко
  • доматено пюре - 400 г от консерва
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 5 с.л. + за поръсване на рибата
  • чесън - 2 скилидки
  • риган - 1 ч.л. сушен
  • черен пипер - 2 щипки
  • ориз - 180 г
  • краве масло - 1 с.л. меко
  • сол - на вкус
  • магданоз - свеж за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте 3 с.л. от зехтина и в тях запържете за кратко скилидките чесън, нарязани на малки парченца или тънки филийки. Огънят не трябва да е силен, за да не изгорят.

Сипете доматеното пюре, захарта, ригана и сол и разбъркайте. Оставете соса да къкри на слаб до умерен огън, а през това време се заемете с ориза.

Измийте го добре от нишестето.

Загрейте вода в съотношение с ориза, каквото ви индикира производителят на пакета, тъй като всеки сорт изисква различно количество.

Когато заври, сложете две щипки сол, две лъжици зехтин и ориз. Варете под капак 20 минути и дръпнете от огъня, сложете маслото и оставете тенджерката захлупена 2-3 минутки.

Докато все още оризът се готви, сложете рибата в намазнена тавичка с кожата отдолу. Поръсете или натрийте със сол, зехтин и черен пипер.

Изпечете филето мерлуза в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути или малко повече, ако филетата са много дебели. Като цяло печената бяла риба няма нужда от дълга термична обработка.

Сервирайте мерлузата в компания с белия семпъл ориз и доматения сос. Поръсете със свеж, накълцан магданоз и поднесете.

Тази мерлуза на фурна със доматен сос и ориз е идея за бързо и лесно ястие, което ще ви очарова с вкуса си.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: