Начин на приготвяне
Месото се измива много добре. Почиства се от ципите.
Отделят се 300 г, които се нарязват на малки парчета и се смилат на кайма.
Водата се затопля.
Прибавят се солта, захарта и черният пипер.
Разбърква се много добре и се прибавя в каймата.
Каймата се омесва с водата.
Останалото месо се нарязва на средни парчета.
Прибавя се каймата в месото.
Всичко се меси 15 мин.
Сместа се изсипва в плика на шунковара, като се притиска.
Слага се в шунковара, затваря се с пружината и капака.
Оставя се за 24 часа в хладилник.
Домашната шунка се вари на водна баня 2 часа, като температурата не трябва да надвишава 80 градуса.
Оставя се да се охлади във вода, след това домашна шунка в шунковар в хладилник за 6 часа.