Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Плетена питка с масло и семена

Плетена питка с масло и семена

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
37192711
Плетена питка с масло и семена
Снимка: Кристина Бонева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Пълнена питка с масло и семена - невероятно пухкава"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 пак. (суха)
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 с.л.
  • брашно - около 800 г
  • масло - 100 г
  • семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към леко затопленото прясно мляко се добавят маята, захарта и 2 с.л. брашно.

Разбърква се и се изчаква около 10-15 минути, за да се активира маята.

През това време се разбъркват киселото мляко, содата, 1 яйце и 1 белтък (жълтъкът се оставя за намазване), солта, олиото. Тази смес се добавя към маяната, след като се активира маята.

Постепенно се слага пресятото брашно и се замесва меко тесто.

Оставя се да втаса за около час, след което се разделя на 3 части.

Всяка част се разточва на кора, маже се с разтопено масло и се завива на фитил. Трите фитила се сплитат и се оформя питката.

Оставя се да втаса още 40 минути, след което се маже с жълтък и се поръсва със семена.

Домашната пита се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за 30-35 минути, като първите 15 минути трябва да бъде покрита с фолио, след което фолиото се маха.

Да ви е вкусно с тази плетена питка с масло и семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: