Начин на приготвяне
Към леко затопленото прясно мляко се добавят маята, захарта и 2 с.л. брашно.
Разбърква се и се изчаква около 10-15 минути, за да се активира маята.
През това време се разбъркват киселото мляко, содата, 1 яйце и 1 белтък (жълтъкът се оставя за намазване), солта, олиото. Тази смес се добавя към маяната, след като се активира маята.
Постепенно се слага пресятото брашно и се замесва меко тесто.
Оставя се да втаса за около час, след което се разделя на 3 части.
Всяка част се разточва на кора, маже се с разтопено масло и се завива на фитил. Трите фитила се сплитат и се оформя питката.
Оставя се да втаса още 40 минути, след което се маже с жълтък и се поръсва със семена.
Домашната пита се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за 30-35 минути, като първите 15 минути трябва да бъде покрита с фолио, след което фолиото се маха.
Да ви е вкусно с тази плетена питка с масло и семена.