Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ветрило от патладжан с кайма и доматен сос

Ветрило от патладжан с кайма и доматен сос

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Ветрило от патладжан с кайма и доматен сос
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Готови сме да хапнем това невероятно патладжанено ветрило, а вие"

Необходими Продукти

  • патладжан - 4 бр.
  • кайма - 500 г омесена за кюфтета
  • олио - 50 мл
  • домати - 2 кг
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • магданоз - 0.5 връзка
  • сол - на вкус
  • кашкавал - около 50 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните и ги разрежете по дължина и на филийки до дръжките, те не се махат.

Накиснете ги в подсолена студена вода за 60 минути, след което подсушете.

От омесената кайма оформете дълги и плоски кюфтета и ги поставете в прорезите на ветрилото от патладжан.

Оберете доматите, лука и чесъна, смелете ги в блендер. Настържете морковите на ситно ренде и ги прибавете към доматената смес.

Сипете сместа в тава и прибавете олиото, ситно нарязания магданоз, разбъркайте.

Поставете патладжаните в доматения сос, като леко ги притискате, за да се получи ветрило.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност, като периодично поливате патладжаните със соса.

В края на готвенето поръсете патладжаните с настъргания кашкавал и допичате ветрилото от патладжан с кайма и доматен сос до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: