Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Кастилски хляб

Кастилски хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кастилски хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
23/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Пухкав Кастилски хляб, с който ще изпъкнете с кулинарни умения"

Необходими Продукти

  • брашно - 575 г от твърда пшеница
  • вода - 270 г
  • мая - 9 г жива
  • сол - 11 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Забъркайте гъста кашичка от 75 г брашно, 3 г от маята и около 35-40 мл от водата. Оставете за 1 нощ в хладилник в добре затворен херметически съд.

На другия ден, преди да приготвите хляба, извадете закваската и оставете на стайна температура да шупне.

Пресейте брашното два пъти и направете кладенче, в което сипете останалата вода и мая и ферментиралата смес. Замесете тесто, като добавяте и солта.

То ще стане по-твърдо, което е и една от характеристиките на този кастилски хляб - да е по-слабо хидратиран и твърд.

Месенето на тестото е по-трудоемко и отнема поне 10-12 минути.

Оформете на топка и оставете да втаса за 1 час, след това му придайте леко плоска, кръгла форма. С дървено шишче или с ръба на чиния притиснете на 1-2 см от краищата на кръга, а в средата надупчете с вилица или шишче. Това се е правело с цел да се изпече добре и характеризира типичният вид на кръглия хляб.

Оставете да втаса отново за 40-50 минути.

Намажете с малко вода и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за около 35-40 минути или до приятен златист загар.

Готовия хляб оставете да изстине върху решетка и се наслаждавайте на чудесната му текстура и страхотен вкус.

*Този вид хляб още е наричан Кандеал. Характерното при него е, че се изготвя от специално брашно от твърда пшеница с ниска абсорбация на течности, което се произвежда именно в тази зона.

За да получите автентичният вид и вкус, използвайте подобно брашно от твърда пшеница.

По-малкото количество мая също играе важна роля за типичната му текстура и вкус, затова не добавяйте повече от посоченото в рецептата количество.

Добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: