Рошав кекс

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Рошав кекс
Снимка: Иван Кацаров
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
16
"Неустоимо вкусен рошав кекс за един хубав следобед"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 броя
  • пудра захар - 300 г
  • олио - 300 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • брашно - 450 г
  • бакпулвер - 1 брой
  • ванилия
  • лимони - 1 брой
  • орехи - 200 г смлени
  • мармалад - 1 бурканче (около 300 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това беше любимият рошав кекс на баба ми Цветана от пловдивското село Труд.

1. Яйцата са на стайна температура. Разбиват се, за да удвоят обема си.

2. Добавя се захарта към яйцата и се разбиват до побеляване.

3. Олиото се прибавя на тънка струйка към яйцата, докато се разбива.

4. Киселото мляко, ванилията и настърганата кора от лимона се добавят към яйчената смес и се разбива.

5. Слагаме 150 грама от орехите към сместа и си запазваме 50 грама.

6. Брашното е пресято два пъти, смесено с бакпулвера и се добавя към сместа. Получава се консистенция малко по-гъста от тази на стандартен класически кекс.

7. В намазнена и поръсена с брашно тавичка (не кексова форма с дупка) се изсипва яйчената смес, като се запазва количество около 1 чаена чаша, което не отива в тавата за печене.

8. Върху суровото тесто се намазва домашен мармалад. Той е такъв какъвто обичате, но баба го правеше със сливов, шипков или ябълков мармалад. В случая аз съм го направил със сладко от боровинки. Добре е сладкото предварително да е разбито добре, за да се намазва лесно.

9. Заделеното кексово тесто се смесва със заделените 50 грама орехи и се добавя още брашно - толкова, че да се замеси с ръка твърдо тесто. Получаваме малка топка от твърдо тесто с големината на средна ябълка.

10. С помощта на едрото кухненско ренде настъргваме твърдото тесто (то трябва да е толкова твърдо, че да може да се стърже) върху сладкото. Разпределяме равномерно по повърхността.

11. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Получава се уникално пухкав кекс, със сладко и хрупкава рошава коричка, която е с още по-орехов вкус. Разбира се, орехите могат да бъдат заменени с бадеми.

12. След като кексът със сладко се охлади, поръсваме с пудра захар и канела за разкош. Хапваме директно или сервираме в компанията на топка сладолед.

Сполай Ви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

zvezdi42
zvezdi42
Ще се пробвам!
25.07.2020 16:10
1