Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Класическа гръцка мусака с патладжан

Класическа гръцка мусака с патладжан

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Класическа гръцка мусака с патладжан5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Ако ви се хапва гръцка мусака, можем да го уредим веднага"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. средни по големина
  • кайма - 400 г телешка
  • домати - 400 г от консерва
  • лук - 1 глава кромид
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • магданоз - щедра щипка
  • черен пипер - щипка
  • карамфил - 1 - 2 бр.
  • канела - щипка
  • кашкавал - 150 г
  • за бешамела
  • прясно мляко - 350 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • краве масло - бучка
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусна класическа гръцка мусака с патладжан, която е не по-малко вкусна от мусаката с картофи.

Нарежете патладжаните на големи филии. Посолете и оставете за 30 мин., докато се отцеди горчивата вода. Застелете голяма тава с хартия за печене. Намаслете хартията и наредете патладжаните върху нея. Полейте със струйка зехтин.

Изпечете патладжана на 200 градуса в предварително загрята фурна за 15-20 мин. Извадете тавата от фурната и покрийте с алуминиево фолио, за да се задуши зеленчукът. Нарежете една глава кромид лук на ситно. В тиган загрейте зехтин и запържете лука за няколко мин.

Добавете каймата и пържете, докато смени цвета си. Полейте с бялото вино. Овкусете с щипка черен пипер, щипка канела, щедра щипка магданоз и 1-2 гвоздейчете карамфил. Изсипете смлените домати.

Захлупете съда и гответе, докато сосът остане на мазнина. В тиган разтопете бучка краве масло. Запържете за кратко 2 с.л. брашно и излейте наведнъж студеното прясно мляко, като бъркате енергично с телена бъркалка, докато Бешамелът се сгъсти.

Овкусете със сол и настъргано индийско орехче. Полейте дъното на тавичка с 2-3 с.л. зехтин. Наредете половината от патладжана, изсипете всичкия сос и подравнете.

Наредете останалите патладжани, полейте с Бешамела и поръсете с настърган кашкавал, пармезан или друго сирене от този вид. В Гърция се използва кефалогравиера. Изпечете мусаката с патладжани на 200 градуса за 15 мин. Сервирайте топла гръцката мусака.

Да ви е сладко!

Виж също как се прави пухкава заливка за мусака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Точно така я правя и аз, но с повече падладжан и ми е липсвал вкуса от карамфила...
02.10.2024 13:50
Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта.В бешамела слагам и 2 яйца и малко стърган кашкавал.В каймата млян карамфил,защото после ми стои като муха и канела.
17.02.2024 20:56
1
Анонимен
Анонимен
Сготвих я днес, поради липса на бяло вино сложих чочосан? (по-малко от предвиденото вино)...Стана върха!?
31.08.2023 19:58
1
Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта! Облизахме си пръстите вкъщи! Вече само така искат да им готвя патладжани ?
Препоръчвам!!!
15.08.2022 20:35
1
Потребител#304788
Потребител#304788
Благодаря за споделената рецепта, приготвих я за пръв път и всички вкъщи много я харесаха!
01.09.2021 23:48
3
Maria Stoeva
Maria Stoeva
Здравейте! Сготвих мусаката, но удвоих дозата на бешамела и добавих още 1 патладжан. Използвах обикновена кайма, смес от свинско и телешко месо. Към рецептата добавих и картофи, които сварих с кората. След като изстинаха картофите ги обелих и нарязах по дължина на шайби с дебелина не по-голяма от 5мм. Наредих ги в тавата на 1 ред - първи пласт на мусаката. Кашкавалът рендосах и 2/3 от него разпределих върху каймата, а останалата 1/3 върху бешамела. Добавих и малко настърган пармезан и върху каймата, и върху бешамела. Получи се истински гръцки шедьовър.
07.10.2020 09:17
16
3