Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Големи кифли с кайсиево сладко

Големи кифли с кайсиево сладко

Големи кифли с кайсиево сладко
Снимка: Веселина Константинова
1 / 4
06/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"И понеже са толкова вкусни, направихме кифлите с кайсиево сладко големи"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 50 мл хладка
  • мая - 1/2 пакетче суха
  • олио - 70 мл
  • масло - 50 г
  • захар - 4 с.л.
  • ванилия - 1 к.л. есенция
  • сладко - от кайсии
  • захар - за поръсване
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 500 - 600 г/меко тесто/
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладкото мляко. Прибавете захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да шупне.

Пресейте брашното. Направете кладенче, като оставите около 100 грама за доомесване на меко тесто. Излейте прясното мляко с маята, добавете водата, солта, ваниловата есенция, чукнете яйцата. Прибавете олиото.

Разбъркайте с помощта на лъжица и започнете да месите. Постепенно прибавяйте и размекнатото масло до изчерпване.

Готовото тесто покрийте с чиста кърпа и оставете на страна, за да втаса и удвои обема си.

Разделете тестото за големите кифли на топки.

Разточете всяка върху набрашнен плот.

Разрежете на четири части, всяка разточена кора.

В широката част поставете по лъжица от кайсиевото сладко.

Навийте кифлите. Наредете ги в тава, застана с домакинска хартия.

Намажете повърхността им с разбит жълтък, поръсете със захар и маково семе, оставете отново да втасат.

Изпечете кифлите с мак в загрята фурна до 200 градуса да кафеникаво-златист загар.

Уникално вкусни, големи кифли с кайсиево сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: