Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с тиквички и гъби

Мусака с тиквички и гъби

AqAq
Новак
182836
Мусака с тиквички и гъби1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • ориз - 250 г
  • гъби - 200 г пресни
  • лук - 1 глава кромид
  • сол - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
  • моркови - 1 бр.
  • копър - 1/4 връзка
  • олио - 100 мл
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • яйца - 3 - 4 бр.
  • кисело мляко - 300 мл
  • майонеза - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват, почистват се в двата края, обелват се и се нарязват на кръгчета. Гъбите се измиват много добре на течаща вода. Оризът се накисва в купичка с вода.

Лукът се обелва, измива и нарязва на ситно. Морковът се остъргва и настъргва на ренде. В тавичка се зарежда половината от ориза, добре отцеден от водата. Отгоре се наръсват половината от моркова и лука.

Върху тях се подреждат половината от кръгчетата тиквички. Разпределя се останалата част от ориза. Зареждат се останалите зеленчуци по същия начин. Накрая се поръсват равномерно гъбките.

Поръсва се сол и индийско орехче. Полива се 3 ч.ч. вода и 100 мл олио. Ястието се пече на 200 градуса 40-50 минути. Малко преди да стане готова, мусаката се залива със следната смес: яйцата, разбити с киселото мляко, майонезата и счукания с малко сол чесън. Запича се до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: