Начин на приготвяне
Кой не обича аромата и вкуса на прясно изпечен домашен хляб? А колко от нас се отказват да се заемат с приготвянето му, защото липсата на време все повече ни притиска, а често и ни домързява да положим повече усилия?
Има решение за тези моменти, когато ни е по-лежерно и желаем да спестим сили. Това е този мързелив хляб, който по нищо не отстъпва на тези, изискващи дълго и трудоемко приготвяне.
За направата още повече би ни улеснил един кухненски робот или миксер с приставки за тесто.
Сложете всички продукти в купата на уреда и включете на функция месене. Най-много 3-4 минутки и вашето тесто за хляб ще е готово, без да полагате грам усилия.
И наистина не е нужно маята да шупва предварително, когато приготвяте този хляб. Най-много може да я разтворите във част от водата, за да сте сигурни, че ще се интегрира идеално в тестото.
Усетете на допир дали самото тесто е твърде меко все още и ако е нужно, добавете още брашно.
Всеки вид и марка брашно има различна способност за абсорбиране на течности.
Хубаво е за случая да комбинирате 50/50 брашно от твърда пшеница с високо съдържание на глутен и такова, което е по-леко, тип за сладкиши и кексове.
По този начин самата консистенция става по-лека и текстурата на хляба става по- въздушна.
Тестото трябва да остане по-меко, дори и е допустимо леко да лепне. За да го извадите от купата и оформите, намазнете ръцете си с олио или зехтин.
Сложете в кръгла тавичка с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене.
Изчакайте 40 минути, за да бухне, поръсете с брашно и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печете хлебчето до хубав златист загар и се уверете дали в напълно изпечено, като почукате по коричката - ако издава звук на кухо, е готов.
Оставете да изстине върху решетка и поднесете на трапезата си.
Добър апетит!