Начин на приготвяне
Активирайте маята, като я разтворите в леко затоплено прясно мляко заедно със захарта и 2 с.л. от брашното.
Покрийте съда с кърпа и оставете за 10 минути.
В купа пресейте брашното. Добавете солта, олиото и сместа с маята.
Замесете меко нелепнещо тесто.
Намажете го с малко олио и поставете в купа, покрито с фолио или кърпа.
Оставете за 1 час на топло да втаса, докато удвои обема си.
Разтопете маслото го оставете леко да се охлади.
Натрошете сиренето и добавете към него около 30 г разтопено масло. Разбъркайте.
От тестото късайте късове с големина на малко яйце. Оформете на топка и потопете в маслото.
Наредете топките тесто в намазана с масло тава на разстояние една от друга.
С пръст направете дупка и сложете от плънката. По този начин напълнете всички домашни милинки.
Оставете отново да втасат за още 15-20 минути.
Разбийте едно яйце и прибавете към него прясно мляко и останалото масло.
С лъжица полейте калоферските милинки.
Сложете да се пекат в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за 30-35 минути до хубав златист загар.
Пухкави и много вкусни калоферски милинки със сирене и масло.