Начин на приготвяне
Загрейте водата или зеленчуковия бульон и поддържайте на котлона горещ. Не използвам гъбен, защото ще засенчи аромата на манатарките.
Почистете и нарежете на дребно лука шалот. Запържете го в зехтина до омекване и добавете нарязаните на парченца гъби. Гответе за кратко и сипете ориза. И него също може да запържите за две минути или пък директно да налеете виното.
Бъркайте 2-3 минути, за да се изпари алкохола.
Наливайте на 2-3 пъти бульона при непрестанно разбъркване. Докато оризът не поеме едната част течност не наливайте следващата. Сложете и лъжичка сол.
За 15 минути би трябвало да е напълно сварен и обгърнат от кремообразно сосче от отделеното нишесте. За всеки случай вижте указанията на пакета за вашата марка ориз и времето за готвенето му, като включвате в минутите и тези от преди да се налее бульона, когато е във виното.
Настържете половината от трюфела в горещото ястие. Сипете половината пармезан, магданоза и маслото и разбъркайте.
Поднесете вкусното ризото поръсено с още пармезан и останалия трюфел. Ризотото с манатарки и трюфел е готово.
* За снимката съм нарязала черния трюфел на филийки, за да се вижда по- добре. Може да изберете и този вариант, но според мен по-добре е да бъде настърган.
Добър апетит!