Начин на приготвяне
Рецептата на боб по манастирски е създадена от монахини и монаси, които са отглеждали много зеленчуци в градините на манастира.
В тази рецепта боб чорба по манастирски изобилства зеленчуците. Това е една от най-вкусните рецепти за боб, която моето семейство обича много.
Само така приготвям зрелия боб с богат зеленчуков вкус и пикантен вкус.
Бобът, купен от магазина, задължително трябва да се накисва. Но пресен, от градината на баба, никога не го накисвам. Така зная от баба.
И не е изненада, че се слагат всички зеленчуци заедно с боба. Щом е пресен, домашно производство, увира бързо и зеленчуците не се разкашкват. А и те са от градината произведени, какво по-хубаво от това!
Започваме първо с боба, ако е домашен, не го накисвайте, ако ви е от магазина, накиснете и хвърлете първата вода, в която заври бобът. След това долейте отново около 3 литра вода.
Нарежете всички зеленчуци и билки и ги сложете в купа.
Идва моментът на същинското готвене и ще ви предложа вариант в тенджера под налягане за бързащи хора, който аз винаги съм предпочитала.
Това е и най-лесният начин на приготвяне на боб и също толкова вкусен, щадящ, без предварително, да се пържат и запържват зеленчуците.
Опитайте този начин и ще приготвяте само така. Доливаме водата, която сме решили според гъстотата, която искаме да постигнем от 2 до 3 литра за това количество боб.
Изчакваме да заври добре и добавяме олио, нарязаните зеленчуци, целите скилидки чесън, люта суха чушка, билките, ако са сушени. Изчакваме да заври хубаво и затваряме капака.
Когато излезе парата, намаляваме на средна степен и варим точно 20 мин.
Бобът ни е готов, отваряме капака, поръсваме с пресните билки и се наслаждаваме на чудесно сготвен боб. Ако не разполагате с такава тенджера, отделете един час, като добавите зеленчуците последните 20 мин на готвенето.
Избирате дали да ги обработите термично преди това.
Добър апетит!