Потица

16/10/2020
"Вероятно отдалеч ви прилича на сладко руло, но Потица е словенски сладък хляб, което не пречи да си хапнете едно парченце веднага щом стане готов"
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 037
  • Преглеждания за месеца8037
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • Тесто
  • брашно - 325 г
  • прясно мляко - 120 мл.
  • яйце - 1 бр. XL, голямо
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • захар - 5 с.л. + 1 ч.л. за маята
  • мая - 15 г жива
  • краве масло - 30 г
  • лимонова кора - 1 с.л. фини стърготини
  • олио - 2 с.л. + за намазняване на ръцете и съда
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - по желание
  • Плънка
  • орехи - 200 г
  • захар - 60 - 80 г
  • масло - 50 г
  • белтъци - 1 бр.
  • какао - 1 с.л. 100% натурално, на прах
  • канела - 2 щипки
  • ванилия - 1 бр.
  • ром - 1 капачка
* мерки и количества
Козунак

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята с чаена лъжица захар в леко затопленото мляко. Добавете 25 г брашно и разбъркайте на рядка кашичка. Покрийте и оставете да шупне.

2. Пресейте брашното и смесете със солта. В средата направете кладенче, в което сипете цялото яйце, леко разбито със захарта, двата вида мазнина, лимоновата кора и шупналата мая. В този си вид тестото не става много сладко, затова ако искате може да добавите повече захар, но имайте предвид, че и плънката е сладка и тя също балансира.

3. Омесете гладко и еластично тесто, като си поръсвате брашно или намазнявате ръцете си докато спре да лепне. Удачно е да се използва миксер с приставки за тесто или кухненски робот, защото значително ще ви улесни и за 2-3 минути месене с уреда сте готови, докато на ръка не ви мърдат поне 10 минутки.

4. Намазнете голяма купа и поставете тестото в нея. Завийте със стреч фолио или кърпа и оставете за около час да бухне и стане на мехури.

5. Пригответе си плънката, като смелите орехите на ситно. Към тях сипете разтопеното масло (не трябва да е горещо), белтъка - леко разбит, рома, какаото, ароматите и захарта. Хубаво разбъркайте до хомогенност и еднороден цвят.

6. Вземете голяма кухненска кърпа или покривка и опънете върху плота. Тук важното е плата да не е мъхест и да не отделя власинки, както и да е съвършено чиста. Поръсете с брашно или пудра захар, за да не утежнявате тестото.

7. Върху кърпата разточете втасалото тесто на тънък правоъгълник или поне нещо подобно като форма.

Разпределете плънката на тънък равномерен пласт, оставяйки около сантиметър от краищата немамазани.

8. Повдигнете плата откъм широката част на кората и бавно навивайте навътре, за да получите хубаво и стегнато руло. Издърпайте двата му края, така че да го разтеглите и стане по-дълго, но много внимавайте да не го скъсате.

9. Намазнете кръгла форма за кекс с дупка и завийте рулото в нея. Би трябвало да стане на два етажа. Това е и основната разлика с Повитицата, която е много идентична с Потица, но се прави във правоъгълна форма, а рулото се нагъва. При словенската потица, съдът в който печем, е кръгъл с дупка.

10. Оставете сладкия хляб да втаса отново, този път за по-кратко време 30-40 минути.

Намажете го с разбит с малко вода жълтък и по желание поръсете със захар.

11. Печете в загрята на 160 градуса фурна, на ниска решетка, без вентилатор. На 20-тата минута или когато забележите, че отгоре започва да потъмнява повечко, покрийте с фолио и допечете. 35-40 минути и би трябвало вашата Потица да е готова.

Самият аромат, който се носи от кухнята, също ще ви подскаже кога е готова.

12. Оставете козунака във формата за 10-15 минути, след това извадете и сложете върху решетка.

Изчакайте да изстине преди да нарежете.

13. Поднесете сладкия словенски хляб Потица за закуска или с чаша кафе, чай, мляко по всяко време, когато ви се хапва нещо вкусно и ароматно.

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Да :) Освен ефектно на вид, се оказа и супер вкусно :)
0
0
Admin
Admin
18.10.2020 09:10
това нещо изглежда много обещаващо ;)
1
0