Пълнена питка с лапад
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Пълнена питка с лапад

Пълнена питка с лапад

Виктория ГеоргиеваВиктория Георгиева
Мастър Шеф
3062k7146951
Пълнена питка с лапад
Снимка: Виктория Георгиева
1 / 3
15/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции6
"Сам по себе си вкусът на питката е божествен, представете си, ако тя е и с пълнеж - в повечето случаи няма дори да искате друга храна, тази ще ви е напълно достатъчна"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се затопля. Към нея се прибавят маята, солта и захарта. Добавят се 3 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В тава се пресява брашното. Прави се кладенче.

Яйцето се чуква, жълтъкът се отделя в малка купичка, а белтъкът се добавя към шупналата мая. Добавя се и олиото. Сместа се разбърква. Изсипва се в кладенчето от брашно. Замесва се меко тесто, като постепенно се поема от брашното.

Готовото тесто се поръсва с брашно и се оставя да втаса на топло.

Лападът се измива. Попарва се за няколко минути в гореща вода. Отцежда се добре и се нарязва. Слага се в голяма купа. Чесънът и лукът се почистват и нарязват на ситно. Добавят се в купата. Добавят се джодженът и червеният пипер. Разбърква се.

Втасалото тесто се разделя на 2 части, като едната трябва да бъде 2 пъти по-голяма от другата. Подготвя се намазнена тава. По-голямата част от тестото се разточва във формата на съда, като трябва да бъде по-голям блатът, за да покрие и стените на съда.

Върху блата от тесто се разстила сместа от лапад. Поръсва се със сирене. Останалото тесто се разточва отново във формата на съда. То ще се използва като капак.

Покрива се и ръбчетата на долния и горния блат тесто се притискат добре, за да се затвори пълнената питка.

Жълтъкът се разбива със супена лъжица олио и вода. Питката се намазва. Поръсва се със сусама. Правят се няколко разрезчета във формата на кръстчета. Пълнената питка с лапад се пече до готовност.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: